Ergotherapie bij oncologie

Ergotherapie bij oncologie

Het leven na een diagnose van kanker kan zowel fysiek als emotioneel intens zijn. Naast medische behandelingen gaat u mogelijk door ingrijpende veranderingen in uw dagelijks leven. Ergotherapie bij oncologie biedt ondersteuning bij het hervinden van balans zoals in de energie, zodat u zich zoveel mogelijk kunt richten op wat voor u betekenisvol is, ondanks de uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt.

In mijn praktijk bied ik persoonlijke begeleiding voor mensen die leven met of herstellen van kanker. De behandeling is gericht op het verbeteren van uw kwaliteit van leven, door te focussen op wat u energie geeft en hoe u uw eigen kracht kunt herontdekken. Samen onderzoeken we manieren om om te gaan met vermoeidheid, pijn, verlies van kracht, emotionele belasting en beperkingen in uw dagelijks functioneren.

Behandeling

Mijn aanpak is holistisch en afgestemd op u als persoon en de omgeving. De behandeling is volledig afgestemd op uw wensen en behoeften. Tijdens de behandeling kunnen onder andere de volgende onderwerpen aan bod komen:

Betekenisvolle activiteiten
Ondanks de uitdagingen die kanker met zich meebrengt, is het belangrijk om ruimte te blijven maken voor activiteiten die u plezier geven en betekenisvol zijn. Samen onderzoeken we wat u nog steeds graag doet en hoe u deze activiteiten, indien nodig in aangepaste vorm, op een haalbare manier kunt integreren in uw leven. Dit kan variëren van sociale activiteiten en hobby’s tot bezigheden die bijdragen aan uw gevoel van zingeving.

Energieverdeling en dagindeling
Tijdens uw behandeling kunt u merken dat uw energie en belastbaarheid zijn veranderd. U bent mogelijk sneller vermoeid, of merkt dat activiteiten die voorheen vanzelfsprekend waren nu moeilijker gaan. We kijken samen naar wat u energie geeft en wat juist energie kost. Welke activiteiten zijn op dit moment belangrijk voor u? Hoe kunnen we uw dagindeling zo aanpassen dat deze past bij uw huidige energie en belastbaarheid? Het doel is om u te helpen een evenwichtige balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, zodat u energie kunt sparen voor de dingen die voor u van betekenis zijn.

Leren omgaan met vermoeidheid en pijn
Vermoeidheid en pijn zijn veelvoorkomende klachten die een grote invloed kunnen hebben op uw dagelijks functioneren. We werken met methoden die gericht zijn op het doseren van uw energie, het verdelen van activiteiten over de dag en het herkennen van uw grenzen. Samen vinden we manieren om rustmomenten in te bouwen, zodat u de regie behoudt over uw dag. Ook besteden we aandacht aan technieken voor pijnmanagement en het omgaan met de impact van fysieke ongemakken.

Zelfstandigheid en mobiliteit
Voor veel mensen die leven met kanker, of herstellen van behandelingen, kan het moeilijk zijn om dagelijkse handelingen zelfstandig uit te voeren. Het kan gaan om persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, of zelfs het verplaatsen in huis of daarbuiten. Tijdens de behandeling kijken we naar uw specifieke uitdagingen en werken we samen aan oplossingen die het voor u gemakkelijker maken om zelfstandig te blijven. Dit kan variëren van het aanleren van nieuwe strategieën tot het adviseren van hulpmiddelen die uw mobiliteit en zelfstandigheid vergroten.

Ondersteuning bij emotionele en psychosociale aspecten
Kanker en de bijbehorende behandelingen brengen niet alleen fysieke uitdagingen met zich mee, maar ook emotionele en sociale gevolgen. De veranderingen die u doormaakt kunnen impact hebben op uw gevoel van eigenwaarde, uw relaties en uw psychische welzijn. Tijdens de ergotherapie behandeling is er ruimte om te bespreken wat deze veranderingen voor u betekenen en hoe u om kunt gaan met gevoelens van onzekerheid, angst of verdriet. We verkennen samen manieren om veerkracht op te bouwen en om terug te keren naar activiteiten die u voldoening geven.

Een kleine, groene plant die door een gebarsten boomstronk groeit, symboliseert de veerkracht en levenslust die ook patiënten met kanker kunnen ervaren tijdens hun herstel.
Een bos met zonlicht dat door de bladeren straalt, waar een smaragdgroene bodembegroeiing de kracht en levendigheid van de natuur toont. Dit beeld symboliseert het herstelvermogen en de veerkracht waar patiënten tijdens oncologische behandelingen baat bij kunnen hebben

Als ergotherapeut ben ik er om u te ondersteunen bij het behouden van uw zelfstandigheid, het vinden van balans en het versterken van uw veerkracht. Elk traject is uniek, en ik neem de tijd om samen met u te onderzoeken wat voor u op dit moment belangrijk is. Mijn doel is om u een veilige en vertrouwde omgeving te bieden, waarin u op uw eigen tempo kunt werken aan uw herstel, het ondernemen van betekenisvolle activiteiten en aan het behouden van kwaliteit van leven.

Ondersteuning voor Mantelzorgers

Bij ergotherapie in het kader van oncologie draait het niet alleen om de persoon die ziek is, maar ook om de mensen om hen heen. Als mantelzorger draagt u vaak een grote verantwoordelijkheid en kunt u te maken krijgen met emotionele en fysieke belasting. Als ergotherapeut ben ik er om ook u als mantelzorger te ondersteunen en bij te staan in deze intensieve tijd.

Tijdens de ergotherapie behandeling kijken we naar manieren waarop u de zorg en aandacht voor uw naaste kunt combineren met de zorg voor uzelf. Samen onderzoeken we wat u nodig heeft om uw rol als mantelzorger vol te kunnen houden, zonder daarbij uw eigen welzijn uit het oog te verliezen. Dit kan gaan om praktische tips, het creëren van balans tussen zorgtaken, het ondernemen van betekenisvolle activiteiten en het nemen van rustmomenten.